facebook> >

Hoe maak ik mijn omgeving goed schoon in de tijden van Corona

5 maart 2021

Het afgelopen jaar hebben we het al veel gehoord: ‘Was je handen stuk’. Dit doen we zodat we het Covid-19 virus niet meer via onze handen naar onze mond en neus brengen. Deze methode is vooral goed om toe te passen wanneer je op openbare plekken bent geweest waar veel mensen komen. Maar wat doe je als er toch een besmetting in bijvoorbeeld je huishouden is? Het is dan natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat andere niet besmet raken. Om de kans op besmetting van andere zo laag mogelijk te houden moet je zorgen dat alles goed schoongemaakt wordt. In deze blog vertelt Kok Schoonmaak hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Hoe kan het coronavirus overgedragen worden?

In de meeste gevallen wordt het coronavirus overgedragen via hoesten en niezen. Daarbij komen namelijk druppeltjes met daarin het virus vrij. Echter, het virus kan ook blijven zitten op harde oppervlakken zoals bijvoorbeeld lichtschakelaar en deurklinken. Dit zijn ondergronden die door veel mensen aangeraakt worden. Heeft iemand het virus op zijn of haar handen zitten en raakt deze vervolgens dit oppervlakte aan? Dan zit het virus nu aan dit oppervlakte en kan dit op iemand anders zijn handen komen wanneer hij of zij deze oppervlakte ook aanraakt.

Welke oppervlakte moet ik reinigen bij een coronabesmetting?

Het is dus vooral belangrijk om de oppervlakte te reinigen die veel worden aangeraakt. Denk hierbij aan lichtschakelaars, deurklinken, handvaten, tafels, kranen, enzovoort. Dit worden ook wel handcontactpunten genoemd. Vloeren en muren zijn vaak minder belangrijk, omdat deze niet zoveel aangeraakt worden met handen. Naast handcontactpunten is het ook belangrijk om draagbare apparatuur goed schoon te maken, zoals je telefoon, computer of een afstandsbediening. Deze voorwerpen heb je vaak in je handen, maar worden geregeld vergeten bij het schoonmaken.

Wil je gaan schoonmaken op een kantoor? Vergeet dan vooral voorwerpen als een toetsenbord, muis en radio niet.

Hoe maak ik een ruimte schoon?

Wanneer je een ruimte wilt schoonmaken naar aanleiding van een coronabesmetting is het belangrijk om de ‘standaard’ schoonmaak regels toe te passen. Zo maak je eerst droog schoon door af te stoffen en daarna pas nat schoon door het gebruik van een vochtig doekje of door te dweilen. Daarnaast mag je schoon van ‘schoon’ naar ‘vuil’ en van ‘hoog’ naar ‘laag’.

Is er iemand in jouw huishouden besmet met het coronavirus? Het is dan verstandig om veel aangeraakte oppervlakte dan één keer per dag schoon te maken met een ontsmetter. Dit kan bijvoorbeeld bleekwater zijn, maar ook een ander product uit de supermarkt.

Verder is het belangrijk om de ruimtes goed te ventileren door het raam open te zetten of door ventilatiesystemen. Op deze manier kunnen virusdeeltjes zich minder goed verspreiden.  

Ruimtes professioneel laten reinigen na een coronabesmetting

Het is naast het zelf schoonmaken van de ruimte ook mogelijk om een ruimte professioneel te laten ontsmetten en desinfecteren door Kok Schoonmaak. Kok Schoonmaak biedt een Covid-19 Schoonmaakservice aan, waarbij wij zorgen voor een frisse leef- of werkomgeving.

Meer informatie over deze service vind je op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op. Wij informeren je graag over de mogelijkheden.

Laatste nieuws

Lees wat er speelt

Geen actuele nieuwsitems beschikbaar.
info icon Alle nieuwsberichten bekijken

Diensten