facebook> >

De ultieme eindejaarsschoonmaak checklist voor bedrijven

20 november 2023

Het einde van het jaar nadert snel, en dit is het perfecte moment voor bedrijven om een grondige eindschoonmaak te overwegen. Niet alleen draagt dit bij aan een gezondere en aangenamere werkomgeving, maar het helpt ook om je bedrijf klaar te maken voor een frisse en succesvolle start in het nieuwe jaar. In deze blog delen we een uitgebreide checklist. 

Belang van eindejaarsschoonmaak 

Een diepe schoonmaak aan het einde van het jaar is belangrijk voor het onderhouden van een gezonde werkomgeving. Het helpt om ziektekiemen en allergenen te verwijderen, de levensduur van kantoormeubilair en apparatuur te verlengen, en zorgt voor een meer georganiseerde en efficiënte werkruimte. Dit heeft een direct positieve invloed op de productiviteit en het welzijn van werknemers. 

Kantoorruimtes schoonmaken 

Dagelijkse schoonmaak 

 • Oppervlakken en bureaus: Regelmatig afstoffen en ontsmetten van bureaus, telefoons, en toetsenborden is belangrijk om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. 
 • Vloeren: Dagelijks stofzuigen of vegen van vloeren voorkomt ophoping van stof en vuil. 
 • Prullenbakken: Leegmaken en reinigen van prullenbakken voorkomt onaangename geuren en houdt de werkplek hygiënisch. 

Wekelijkse/maandelijkse taken 

 • Ramen: Maandelijkse reiniging voor helder zicht en meer natuurlijk licht. 
 • Tapijten: Een dieptereiniging van tapijten helpt om diepgeworteld vuil en allergenen te verwijderen. 
 • Meubilair: Controleer en reinig gestoffeerde meubels om hun levensduur te verlengen en het uiterlijk te behouden. 

Gemeenschappelijke ruimtes en vergaderruimtes schoonmaken 

Oppervlakken en meubels 

 • Tafels en stoelen: Het afvegen en ontsmetten van tafels en stoelen in gemeenschappelijke ruimtes vermindert de kans op kruisbesmetting. 
 • Deurklinken en lichtschakelaars: Deze vaak aangeraakte oppervlakken moeten dagelijks worden ontsmet. 

Elektronica en apparatuur 

 • Computers en toetsenborden: Regelmatig schoonmaken met luchtspray en ontsmettende doekjes helpt om apparatuur in goede staat te houden. 
 • Projectoren en schermen: Voorzichtig afstoffen en reinigen van projectoren en/of schermen is belangrijk voor het behouden van hun functionaliteit en helderheid. 

Keuken en eetruimtes 

Hygiëne en veiligheid 

 • Koelkasten: Regelmatig ontdooien en reinigen van koelkasten voorkomt de ophoping van oude voedselresten en bacteriën. 
 • Magnetrons en ovens: Regelmatig schoonmaken om voedselresten en geuren te verwijderen. 
 • Werkoppervlakken en spoelbakken: Dagelijks ontsmetten van deze oppervlakken is van belang voor de voedselveiligheid. 

Sanitaire voorzieningen 

Dieptereiniging 

 • Toiletten en urinoirs: Deze moeten dagelijks worden gereinigd en wekelijks grondig worden ontsmet. 
 • Vloeren en tegels: Regelmatig schrobben en ontsmetten van vloeren en tegels in sanitaire ruimtes is essentieel voor hygiëne. 
 • Zeepdispensers en handdrogers: Deze moeten regelmatig worden gecontroleerd en bijgevuld. 

Opslag- en technische ruimtes 

 • Schappen en kasten: Een jaarlijkse herziening en herorganisatie van opslagruimtes zorgt voor efficiëntie en vermindert de kans op ongelukken. 
 • Apparatuur en gereedschap: Het reinigen en controleren van apparatuur en gereedschap op goede werking draagt bij aan de veiligheid en productiviteit. 

Een grondige eindejaarsschoonmaak is meer dan een routineklus 

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen zorgt een grondige eindejaarsschoonmaak niet alleen voor een schone werkomgeving, maar het biedt ook een kans om het afgelopen jaar te evalueren en plannen te maken voor verbeteringen in het komende jaar. Met deze schoonmaak checklist zorg je ervoor dat elk aspect van je bedrijfsruimte aandacht krijgt, waardoor medewerkers een schone, veilige en aangename werkplek hebben. 

Recente blog posts

glasbewassing-kok-schoonmaak

7 redenen waarom glasbewassing zo belangrijk is

calendar icon 27 mei 2024

Heb je ooit stilgestaan bij de impact van schone ramen op jouw bedrijf? Hoewel het misschien een klein detail lijkt, speelt glasbewassing een cruciale rol in de uitstraling en efficiëntie van je bedrijfsomgeving. Van het verbeteren van de eerste indruk die klanten krijgen tot het verhogen van de productiviteit van je medewerkers, schone ramen hebben tal van voordelen. Ontdek waarom het de investering waard is om regelmatig een professioneel glazenwassersbedrijf in te schakelen en hoe dit jouw bedrijf ten goede kan komen.

info icon Verder lezen
glazenwassersbedrijf-inhuren

Waarom een glazenwassersbedrijf inhuren een slimme zet is voor jouw bedrijf

calendar icon 6 mei 2024

Wordt de uitstraling van je bedrijf belemmerd door vuile ramen? Het inhuren van een professioneel glazenwassersbedrijf biedt vele voordelen. We vertellen je graag meer waarom dit een slimme investering is voor elk bedrijf!

info icon Verder lezen
schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen van vroeger en nu

calendar icon 11 januari 2024

Bij Kok Schoonmaak begrijpen we als geen ander hoe belangrijk het is om te blijven evolueren en aan te passen aan de veranderende behoeften van onze zakelijke partners. Een van de meest opvallende veranderingen in de schoonmaakindustrie is de evolutie van schoonmaakmiddelen. In deze blog nemen we je mee door de tijd en verkennen we de geschiedenis van schoonmaakmiddelen, van vroeger tot nu. 

info icon Verder lezen
schone-werkomgeving-productiviteit

De Impact van een schone werkomgeving op de productiviteit

calendar icon 4 december 2023

Stel je een typisch kantoor voor. Papieren liggen overal, stofnesten in de hoeken, en een algemeen gevoel van wanorde heerst. Medewerkers lijken moe, gestrest, en de lucht is stoffig. In de moderne bedrijfswereld is een opgeruimde werkomgeving niet langer alleen een kwestie van hygiëne, maar speelt het ook een belangrijke rol in het verbeteren van de productiviteit van werknemers. Met de groeiende nadruk op welzijn op de werkvloer, is het belangrijk dat bedrijven aandacht besteden aan de fysieke omgeving waarin hun werknemers opereren. In deze blog vertellen we je graag meer over hoe een schone werkomgeving de productiviteit kan beïnvloeden en bieden we praktische tips om dit te realiseren. 

info icon Verder lezen

Interesse in ons werk?

Vraag vrijblijvend een offerte aan

offerte icon Offerte aanvragen

Laatste nieuws

Lees wat er speelt

Geen actuele nieuwsitems beschikbaar.
info icon Alle nieuwsberichten bekijken

Diensten